het preventief bestrijden van de processierups

De processierups laten bestrijden

Het verwijderen van de processierups is een gevaarlijk klusje. Zelf-bestrijden is daarom niet aan te raden, tenzij je zelf alle maatregelen kunt treffen die nodig zijn. Het bestrijden van de processierups maakt het gevaarlijk door de vele brandharen die hij afschiet wanneer er gevaar dreigt. Het is natuurlijk volkomen logisch dat de rups zijn brandharen afschiet als wij zijn huisje verwijderen. Het is om deze reden belangrijk dat je ten alle tijden beschermende kleding draagt. Als je niet van klimmen houdt, is een hoogwerker ook zeker aan te raden. Vind je dit allemaal maar lastig klinken? Aarzel dan zeker niet en schakel een professional in. De bestrijders hebben ervaring en alle middelen tot hun beschikking.

Methoden bij een professional

Bestrijders gebruiken verschillende methoden om de processierups te bestrijden. Over de jaren heen komen er ook steeds weer nieuwe methoden bij die voor minimale overlast zorgen, want ook bij het verwijderen van het processierupsen nest komen veel brandharen vrij. Niet alle gebruikte methodes zijn even veilig. Wil je zelf bestrijden? Lees dan eerst goed wat de methode inhoudt en wat de effecten ervan zijn. De particulier kan gebruik maken van de volgende methoden:

Catefix is een duurzaame oplossing in de strijd tegen de processierups. Na de behandeling met Catefix, hoeft het nest niet meer verwijderd te worden. Dit draagt bij aan een snelle, duurzame en efficiënte oplossing.

Het wegbranden van de nesten is een van de methoden die we heel graag afraden. Ten eerste; deze manier is zeer brandgevaarlijk. Ten tweede; de kracht van de brander verspreid ontzettend veel brandharen. Ten derde; de kans dat je de stam van de boom beschadigd is vrij groot. Liever niet doen dus.

Dit is een van de meest gebruikte methoden, vooral omdat het een effectieve manier is. Toch is deze methode niet heel milieubewust, omdat er veel verschillende stappen in dit proces zitten. 

Preventief bestrijden is een ontzettend handige en milieubewuste oplossing, als je weet wat je doet. Het bestrijden kan met insectparasitaire nematoden of met bacteriepreparaten. Deze methode wordt ‘s nachts in het voorjaar ingezet. Doordat deze methoden precies de juiste hoeveelheden nodig heeft en alleen effectief is in een specifieke periode in het jaar, is dit een lastige manier van bestrijden.

De gemeente bestrijdt de processierups

Is de besmette boom niet op je eigen erf? Dan ligt de verantwoordelijkheid bij de gemeente. Helaas kan de gemeente niet alle nesten verwijderen, doordat er ontzettend veel meldingen zijn. De prioriteit ligt bij de openbare ruimtes, zoals scholen. Toch is het verstandig wel altijd de gemeente te bellen als je een besmette boom ziet. Via de gemeente kan een bestrijder aangestuurd worden.

Meer interessante blogs