Eikenprocessierupsen nest

Het fixeren van de processierups

Bij het fixeren van de processierups zorg je ervoor dat de rups en de brandharen vast komen te zitten in het nest. Sommigen beweren dat haarlak en spuitlijm goede fixeermiddelen zijn, maar dit is niet helemaal waar. Beide middelen zijn schadelijk voor de omliggende natuur, haarlak bijvoorbeeld, is erg schadelijk voor vogels. Ook mag je het nest nog steeds niet zelf aanraken nadat het nest gefixeerd is, hierdoor kunnen alsnog brandharen vrij komen. Een bestrijder moet dus nog steeds het nest ophalen.

Zelf fixeren met Catefix

De afgelopen jaren is het zelf bestrijden van de processierups sterk afgeraden. En niet zonder reden; de brandharen die vrijkomen bij het verwijderen van een nest kunnen de klachten alleen maar verergeren als je niet de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Gelukkig is er nu een betaalbaar middel op de markt dat veilig is voor privé-gebruik. Het fixeermiddel, Catefix, is een niet giftig middel dat eenvoudig ingezet kan worden door particulieren. De brandharen en de rupsen worden gefixeerd, waardoor de gehele levenscyclus van de rupsen stopt. Catefix is biologisch afbreekbaar, niet toxisch en hernieuwbaar. Ook wordt de omliggende natuur niet beschadigd. Micro-organismen tasten het nest aan en vogels zien de nesten als voedingsbron. Het nest hoeft dus niet weggezogen en afgevoerd te worden. Dit maakt het bestrijden van de eikenprocessierups voor de particulier des te gemakkelijker.

Professioneel processierups bestrijden

Het professioneel fixeren van de nesten wordt nu nog gezien als een laatste redmiddel. Als preventief bestrijden niet meer werkt en het bestrijden van de processierups middels andere methoden niet meer haalbaar is, dan is fixeren een veelgebruikte oplossing. Tijdens het fixeren worden brandharen onschadelijk gemaakt en als het waren ‘geseald’. Hierdoor kunnen de nesten op een later tijdstip worden verwijderd en afgevoerd als EPR-afval (EikenProcessieRups-afval). Onze bestrijders hebben de beschikking over Catefix. Dit middel versimpelt het proces, is 100% biologisch een een stuk efficiënter en effectiever.

Gemeentelijk processierups bestrijden

Staat de besmette boom niet op je eigen erf? Dan is het bestrijden van de eikenprocessierups de verantwoordelijkheid van de gemeente. Helaas rijdt de gemeente niet dagelijks door elke straat, dus is het jouw verantwoordelijkheid om de besmette boom bij de gemeente te melden. Elke gemeente heeft zijn eigen bestrijdingsmethoden, waarvan het fixeren er één is.   

Meer interessante blogs