Wegbranden van de processierups met een gasbrander

Het wegbranden van de processierups

Het wegbranden van de processierups klinkt erg stoer, maar de uitkomst is niet altijd even positief. Het is een laagdrempelige manier van bestrijden, zeker omdat veel mensen een brander in huis hebben. Toch is wegbranden niet aan te raden.

De voordelen van wegbranden

Met behulp van een brander verbrand je de rupsen en het nest ontzettend snel. Dit klinkt erg handig en super makkelijk, maar dat is eigenlijk ook het enige voordeel aan het wegbranden van de processierups. Het voordeel weegt niet op tegen de vele nadelen.

De nadelen van wegbranden

Hier kunnen we bijna een heel A4-tje over schrijven. Ten eerste hebben we (allemaal) van jongs af aan geleerd dat we niet met vuur mogen spelen, zeker niet in de buurt van bomen en planten. De schade die je de natuur kan aanrichten is immens. Door het gebruik van een brander zal je door de hoge kracht van de vlam, de omgeving besmetten met honderden brandharen. De brandharen vliegen met de wind mee en besmetten daardoor een ontzettend groot oppervlakte. Daarnaast zit het nest van deze rupsen tegen de stam van de boom; wanneer je een brander op het nest richt zal je vrij snel de stam raken, waardoor de bast van de boom verbrand. Het verbrande nest zal de stam loslaten en op de grond vallen. De meeste bomen staan op een mooi grasveldje met wat bosjes eromheen. De bosjes en het gras vatten snel vlam, mede door de droge, zomerperiode. Geen goed idee dus! Ook zal het verbrande nest niet volledig vernietigd zijn, vaak blijven er nog rups restanten over.

Hieronder vind je de vele nadelen nog onder elkaar:

  • Hoge risico’s bij het gebruik van een brander in de natuur
  • Grote verdeling van de brandharen
  • Verbranding van de bast van de boom
  • Brandgevaar omliggende bosjes
  • Incomplete oplossing
  • Gebruik van beschermingsmiddelen is noodzakelijk

Meer interessante blogs