Vrouw bultjes processierups rug

Bultjes van de processierups

Heb je bultjes van de processierups op je lichaam nadat buiten bent geweest voor een fijne wandeling? De rode bultjes zijn een vorm van uitslag en de meest voorkomende klacht

Kenmerken van de bultjes van de processierups

Heb je bultjes op je lichaam, maar weet je niet zeker wat de oorzaak is? Zie hieronder de primaire kenmerken van de bultjes die veroorzaakt zijn door de processierups.

De bultjes;

  • Jeuken
  • Geven een branderig gevoel
  • Grotendeels aan de binnenzijde van de armen, oksels, de hals, buik en rug
  • Zien er allemaal hetzelfde uit

De bultjes worden vaak aangezien voor muggenbeten en schurft. De roodheid van de bultjes is hetzelfde als bij een muggenbeet en beide geven je het gevoel dat je de haren uit je hoofd wilt trekken. Toch is het anders en moet daarom ook op een andere manier behandeld worden. 

Muggenbeet vs. brandhaar

Bij een muggenbeet wordt de jeuk veroorzaakt door het gif dat de mug in je huid spuit. Dit is niet hetzelfde bij de processierups, aangezien deze niet op je huid zelf gaat zitten en gif in je huid probeert te spuiten. Nee, de rups blijft in de boom zitten en laat zijn haren los als afweermechanisme. Deze haren vliegen mee met de wind en komen zo op je huid of kleding terecht. Doordat de brandharen weerhaakjes hebben, kunnen ze goed vast blijven zitten in jouw huid. Het gif van de mug kan je moeilijk uit je huid halen, aangezien dit wordt opgenomen in de bloedsomloop. Het haartje van de rups kan je wel verwijderen door bijvoorbeeld een plakbandje op je huid te plakken en deze er dan zorgvuldig af te trekken.

Blootstelling aan brandharen

Wanneer je vaker blootgesteld wordt aan de brandharen van de processierups, is het mogelijk dat je een allergie ontwikkeld. Als je merkt dat je allergische symptomen hebt na het in contact komen met brandharen, neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts. De huisarts kan medicijnen voorschrijven tegen de klachten.

Meer interessante blogs