Jeuk van de processierups

Jeuk van de processierups

Wanneer je in de buurt van processierupsen bent geweest, heb je na enige tijd hoogstwaarschijnlijk last van jeuk. De jeuk is een gevolg van de uitslag die wordt veroorzaakt door de brandharen van de rups. Wanneer je jeuk van de processierups hebt, is het belangrijk om niet te gaan krabben, hoe vervelend dat ook is. De brandharen kunnen juist dieper in je huid gaan zitten, met meer jeuk als gevolg.

Wat te doen bij jeuk

Jeuk is misschien wel de meest vervelende klacht veroorzaakt door de processierups.

Het voorkomen van jeuk is waarschijnlijk ook het beste medicijn. Maar wanneer je al jeuk hebt, is het verstandig een aantal stappen in gedachten te nemen.

1. STOP met krabben en wrijven! 

Neem dit alsjeblieft serieus en stop hier direct mee, dit maakt de klachten namelijk alleen maar erger. De brandharen gaan op deze manier dieper in je huid zitten, waardoor het erg moeilijk wordt om ze vervolgens te verwijderen en de klachten te verminderen.

2. Spoel met water.

Door de geïrriteerde huid te spoelen met water, kan je de meeste brandharen wegspoelen, zonder te wrijven en scrubben.

3. Verwijder de brandharen met plakband. 

Plak de plakband op de huid waar je de jeuk van de processierups ervaart en trek het er dan weer af. De meeste haartjes zullen op deze manier met de plakband meekomen.

4. Smeer de huid in met Aftersun of Aloë Vera.

de geïrriteerde huid kan je vergelijken met een verbranding. Het is belangrijk de huid soepel en gehydrateerd te houden. Aloë Vera kan zelfs de irritatie en pijn verlichten. Crèmes met menthol of calendula erin kunnen ook erg goed werken tegen de jeuk.  

5. Was alle kleding die in aanraking is gekomen met de brandharen.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat als je net van je jeuk en pijn af bent, je kleding aantrekt en weer dezelfde klachten krijgt. Door je kleding op 60 graden of hoger te wassen, zullen de brandharen worden verwijderd.

Meer interessante blogs