Middelen en medicijnen voor de klachten van de processierups

Middelen en medicijnen

Reageer je erg heftig op de brandharen van de processierups? Het is dan mogelijk dat je een ontsteking hebt of zelfs een allergie. Bij deze klachten is het erg belangrijk zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts. Wacht je te lang bij een allergische reactie? Dan kan er een anafylactische shock optreden. Een anafylactische shock is een ernstige allergische reactie op lichaamsvreemde stoffen, met levensbedreigende gevolgen. De huisarts mag middelen en medicijnen voor klachten van de processierups uitschrijven.

Middelen en medicijnen bij een allergische reactie

Tijdens een allergische reactie kan het lichaam niet tegen de lichaamsvreemde stof. Op het moment dat het allergeen in contact komt met de huid, slijmvliezen en/of luchtwegen probeert het lichaam de stof onschadelijk te maken, hier kan een heftige allergische reactie een gevolg van zijn. Een huisarts zal vaak het middel, antihistamine voorschrijven, dit onderdrukt de allergische reactie. Histamine is een lichaamseigen stof, die signalen doorgeeft aan je hersenen en afweersysteem dat de lichaamsvreemde stof onschadelijk gemaakt moet worden. 

Symptomen bij een allergische reactie

Als een lichaamsvreemde stof (allergeen) het lichaam binnenkomt, stuurt de stof histamine signalen door naar je hersenen en afweersysteem om het allergeen onschadelijk te maken. Hoewel het lichaam niet tegen grote hoeveelheden histamine kan, is het tolerantieniveau voor ieder lichaam verschillend. Heeft je lichaam het maximale niveau bereikt? Dan zal dat resulteren in de volgende klachten:

  • Jeuk
  • Zwellingen
  • Huiduitslag
  • Hoesten
  • Slijm overvloed
  • Irritatie van de huid, neus, keel en longen

Welke middelen en medicijnen werken bij het behandelen van klachten?

Ontstekingen veroorzaakt door de brandharen van de processierups geven vervelende klachten. De huisarts kan hiervoor een ontstekingsremmende zalf voorschrijven, zoals corticosteroïden zalf. Deze zalf vermindert de ontsteking en tegelijkertijd de klachten. After Sun serums en crème/gel van Aloë Vera, menthol of calendula werken goed tegen jeuk.

Meer interessante blogs