Ontstekingen door de processierups

Ontstekingen door de processierups is een reactie van het lichaam op een beschadiging van weefsel, een gevolg van de brandharen als je er vaak mee in aanraking komt. De brandharen met hun weerhaken kunnen het weefsel beschadigen en daardoor een ontsteking veroorzaken. Dit leidt tot vervelende, langdurige klachten. Het is daarom ook verstandig om je huisarts te raadplegen. De dokter kan medicijnen voorschrijven, zodat de klachten zo snel mogelijk worden opgelost.

De symptomen bij een ontsteking

Bij ontstekingen door de processierups kan je verschillende symptomen vertonen, maar over het algemeen is een ontsteking vast te stellen door de volgende symptomen:

  • Koorts
  • Braken
  • Buikpijn
  • Speekselovervloed
  • Vermoeidheid

Wat te doen om een ontsteking te voorkomen?

Als je weet dat je dicht in de buurt bent gekomen bij een besmette boom, is het hoogstwaarschijnlijk dat je last zal krijgen van bultjes en jeuk. Als dit niet op tijd wordt behandeld, kan dit resulteren in een ontsteking. Ook is het mogelijk dat er direct een ontsteking gevormd wordt. Hieronder vind je de stappen die je alvast zelf kan ondernemen bij de eerste klachten.

  1. STOP met krabben en wrijven! 

Neem dit alsjeblieft serieus en stop hier direct mee, dit maakt de klachten namelijk alleen maar erger. De brandharen gaan op deze manier dieper in je huid zitten, waardoor het erg moeilijk wordt om ze vervolgens te verwijderen en de klachten te verminderen.

  1. Spoel met water.

Door de geïrriteerde huid te spoelen met water, kan je de meeste brandharen wegspoelen, zonder te wrijven en scrubben.

  1. Verwijder de brandharen met plakband. 

Plak de plakband op de huid waar je de jeuk ervaart en trek het er dan weer af. De meeste haartjes zullen op deze manier met de plakband meekomen.

  1. Smeer de huid in met Aftersun of Aloë Vera.

de geïrriteerde huid kan je vergelijken met een verbranding. Het is belangrijk de huid soepel en gehydrateerd te houden. Aloë Vera kan zelfs de irritatie en pijn verlichten. Crèmes met menthol of calendula erin kunnen ook erg goed werken tegen de jeuk.  

  1. Was alle kleding die in aanraking is gekomen met de brandharen.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat als je net van je jeuk en pijn af bent, je kleding aantrekt en weer dezelfde klachten krijgt. Door je kleding op 60 graden of hoger te wassen, zullen de brandharen worden verwijderd. 

Meer interessante blogs