Uitslag door de processierups

Wanneer je in aanraking bent gekomen met de brandharen van de processierups, dan zal je hoogstwaarschijnlijk het meest last hebben van uitslag. De uitslag ontwikkelt zich in de eerste 8 uur nadat de haren op je huid zijn terechtgekomen. De uitslag kan resulteren in verschillende klachten.

Neem zo snel mogelijk contact op met een arts als de symptomen erg heftig zijn.

Hoe herken je uitslag van de processierups?

De specifieke uitslag is te herkennen aan de rode geïrriteerde huid, bultjes en jeukende/pijnlijke vlekjes. Als de haartjes in de ogen of in de luchtwegen terecht zijn gekomen, resulteert dit in andere symptomen. 

Symptomen irritatie aan de ogen

Symptomen irritatie aan de luchtwegen

De klachten bij irritatie aan de luchtwegen kunnen lijken op een neusverkoudheid. 

  • Keelpijn
  • Slikstoornissen
  • Kortademigheid

Bij hele heftige symptomen, kan dit resulteren in allergische reacties. Het is belangrijk om bij dit soort klachten, direct contact op te nemen met je huisarts. De huisarts kan en mag medicijnen voorschrijven om de klachten te verminderen.

Hoe behandel je de uitslag?

Aangezien de klachten zich in de eerste 8 uur na aanraking ontwikkelen, is het belangrijk zo snel mogelijk van die haartjes af te komen. Hieronder vind je een aantal tips die kunnen helpen bij de eerste klachten.

1. STOP met krabben en wrijven! 

Neem dit alsjeblieft serieus en stop hier direct mee, dit maakt de klachten namelijk alleen maar erger. De brandharen gaan op deze manier dieper in je huid zitten, waardoor het erg moeilijk wordt om ze vervolgens te verwijderen en de klachten te verminderen.

2. Spoel met water.

Door de geïrriteerde huid te spoelen met water, kan je de meeste brandharen wegspoelen, zonder te wrijven en scrubben.

3. Verwijder de brandharen met plakband. 

Plak de plakband op de huid waar je de jeuk ervaart en trek het er dan weer af. De meeste haartjes zullen op deze manier met de plakband meekomen.

4. Smeer de huid in met Aftersun of Aloë Vera.

de geïrriteerde huid kan je vergelijken met een verbranding. Het is belangrijk de huid soepel en gehydrateerd te houden. Aloë Vera kan zelfs de irritatie en pijn verlichten. Crèmes met menthol of calendula erin kunnen ook erg goed werken tegen de jeuk.  

5. Was alle kleding die in aanraking is gekomen met de brandharen.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat als je net van je jeuk en pijn af bent, je kleding aantrekt en weer dezelfde klachten krijgt. Door je kleding op 60 graden of hoger te wassen, zullen de brandharen worden verwijderd. De risico’s van de klachten zijn net zoals de klachten zelf; zeer uiteenlopend. Bijna iedereen krijgt een reactie van de brandharen, maar bij de één is het heftiger dan bij de ander. Wanneer je hele heftige klachten ervaart hebben de bovengenoemde stappen waarschijnlijk geen zin meer, het beste advies is dan om contact op te nemen met je huisarts.

Irritatie en klachten van de processierups voorkomen

Het beste medicijn is natuurlijk het voorkomen van de klachten, dan ben je er het snelst vanaf. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je in contact komt met de brandharen van de processierups.

1. Drage lange mouwen, lange broeken en handschoenen.

Wanneer je gaat wandelen, tuinieren of op een manier de natuur in gaat, is het belangrijk jezelf zoveel mogelijk te bedekken, zodat de brandharen je huid niet kunnen aantasten.

2. Laat je was in de zomermaanden niet buiten drogen.

De brandharen kunnen tot wel 100 meter vliegen. Dus ook al heb je geen aangetaste boom in je eigen tuin of straat staan, het is toch mogelijk dat die gemene haartjes in je net gewassen kleding komen te zitten.

3. Besproei het gras met water voordat je gaat maaien.

De brandharen die in je grasmat zijn terecht gekomen verzwaar je met water, zodat ze in de grond zakken en niet in je grasmat blijven zitten na het maaien.

4. Was al het groente en fruit dat je koopt of uit je eigen tuin haalt.

5. Sluit je open deuren af met een hor.

In de zomer willen we natuurlijk allemaal ons huis lekker wagenwijd open kunnen zetten om lekker door te waaien. Maar in die wind, zitten veel brandharen verstopt. Door middel van een hor kan je de binnenkomst van brandharen tegenhouden.

6. Voorkom elk contact met de rupsen en hun nest.

Oude nesten die op de grond terecht zijn gekomen, bevatten nog veel brandharen, aangezien dit een bestanddeel is van het nest. Raak deze dus nooit aan, want de brandharen blijven jaren actief.

7. Bel een bestrijder!

Heb je zelf een besmette boom? De veiligste optie is dan om een bestrijder te bellen. Met behulp van natuurvriendelijke middelen, zoals Catefix, kunnen de rupsen zorgvuldig en efficiënt verwijderd worden. 

Meer interessante blogs