De processierups

Elke rups groeit uit tot een mooie vlinder, maar helaas heeft de processierups ook minder mooie kanten. Waarschijnlijk heb je de bestrijders in grote witte pakken voorbij zien komen in de zomermaanden; met chemische middelen en hoogwerkers bestrijden zij de processierups. Deze middelen zijn effectief en doelgericht, maar hebben ook nadelen voor de omgeving en verminderen de klachten tijdelijk. Voordat je een bestrijder inschakelt is het handig om alvast wat voorkennis te hebben. Hieronder hebben wij de belangrijkste punten voor je uitgeschreven.

Wat is een processierups?

De processierups (meest bekende: eikenprocessierups), ofwel Thaumeatopoea processiona linnaeus is een bekende onder veel Nederlanders. In de zomermaanden van 2019 was het beestje het nieuws van de dag. Bijna elke Nederlander met een eikenboom had last van de vele brandharen die de rups verspreid. Deze brandharen zorgen voor uiteenlopende klachten, zoals brandplekken op de huid en hevige jeuk. Het is dus belangrijk om op een effectieve en natuurlijke manier de processierups te bestrijden, zoals met Catefix.

Wat een processierups is, zit eigenlijk al in de naam; rupsen die zich nestelen in bomen en zich ‘s nachts massaal voortbewegen (processie) over de stam, takken en bladeren van de boom. De rupsen zijn ook makkelijk te herkennen aan hun grijze, harige vacht. 

Waar bevindt de processierups zich?

De processierups komt eigenlijk helemaal niet uit Nederland. Door de klimaatveranderingen van de afgelopen jaren, zijn de rupsen vanuit Midden-Europa overgevlogen naar onze eikenbomen, met als favoriet, de zomereik. Helaas zijn de rupsen niet heel kieskeurig en kiezen ze ook af en toe voor een andere boom in de buurt van een eikenboom.

De dennenprocessierups bijvoorbeeld, komt uit dezelfde familie en heeft de voorkeur voor dennenbomen zoals de naam al doet vermoeden. 

De processierupsen nestelen zich in grote grijze nesten, vaak aan de zonnige zijde van de boom en voeden zich met de bladeren van de eik. De nesten maken ze van vervellingshuidjes, brandharen en uitwerpselen. 

‘s nachts trekken de rupsen eropuit op zoek naar eten. Je kan ze dan in meerdere lange rijen naast elkaar zien voortbewegen over de stam, op weg naar de bladeren.

Wat doet een processierups?

Waar wij de rupsen grotendeels van kennen zijn de vervelende brandharen. Deze brandharen zorgen voor veel ellende in de zomermaanden, zeker als we korte broeken en korte mouwen dragen.

De brandharen dienen als een soort afweermechanisme. De rupsen zijn namelijk niet onschendbaar en zijn zelfs een lekker hapje voor veel dieren waaronder koolmezen, sluipwespen en sluipvliegen. 

Wanneer is de processierups actief?

De processierupsen zijn actief van april tot en met augustus. Zie onderstaande tabel om de ontwikkeling van de rupsen duidelijk te kunnen zien. De balk ernaast geeft weer hoeveel ongemak je ervaart van de brandharen.

De levenscyclus van de processierups in een infographic

Meer interessante blogs