Processierups op een tak

De dennenprocessierups

De dennenprocessierups is een onderfamilie van de tandvlinder en de processierups komt oorspronkelijk voor in Noord-Afrika, Zuid-Europa en Midden-Europa. Doordat het klimaat stijgt, komt de rups nu ook naar Nederland en dit is voor ons zeker geen goed teken.  Echter, voor de natuur is het niet nadelig, zeker als je de biodiversiteit bekijkt; hoe meer soorten er aanwezig zijn, hoe beter het is voor de natuur.  De koolmezen, sluipwespen en sluipvliegen krijgen er nu ook weer een lekker hapje bij. Of de rups hierdoor weer weg zal trekken is niet het geval; zolang het klimaat niet omlaag gaat, zullen de rupsen ons land niet verlaten.

Uiterlijke kenmerken van de dennenprocessierups

Deze processierups is bijna identiek aan de eikenprocessierups, maar is vooral te onderscheiden doordat hij veel meer brandharen draagt dan de eikenprocessierups en de plek waar hij leeft.

Uiterlijke kenmerken:

  • Zijden: licht grijs
  • Bovenkant: zwarte, fluweelachtige verticale lijn
  • Bovenkant: oranje stippen, hier komen de brandharen uit
  • Kop: zwart/bruin
  • Lengte rups: 3,5 cm
  • Lengte haren: 3 mm

De rupsen hebben zoals je ziet een camouflage-achtige kleur, voor de mens is de rups dus moeilijk te onderscheiden van een blaadje op de grond. Wanneer de rupsen gaan ‘wandelen’ naar een andere boom, zijn ze het meest gevaarlijk voor ons. We kunnen erop stappen en daardoor veel brandharen verspreiden.

Wat is het verschil tussen de dennenprocessierups en de eikenprocessierups?

Ten eerste is het grootste verschil tussen de twee, de leefplek; de dennenprocessierups vreet de dennenboom kaal en de eikenprocessierups de eikenboom. Hebben ze de dennenboom kaalgevreten? Dan wandelen ze in een lange rij achter elkaar gewoon naar een andere dennenboom! Ten tweede draagt de dennenprocessierups veel meer brandharen dan de eikenprocessierups, ze zijn hierdoor ook een stuk gevaarlijker voor de mens.

Hieronder vind je de belangrijkste verschillen op een rij:

DennenprocessierupsEikenprocessierups
LeefgebiedDennenbomenEikenbomen
Brandharen1.000.000800.000
ProcessieIn een lange rij achter elkaarMeerdere rijen, parallel aan elkaar
OntpoppenOnder de grondIn de boom
ActiefApril – meiMei – begin augustus

Meer interessante blogs