De eikenprocessierups

De eikenprocessierups, groeit uit tot een eikenprocessievlinder. Deze vlinders zijn familie van de tandvlinders. De kenmerkende rups met de grote lange haren, ziet er mooi en zacht uit, maar schijn bedriegt. De lange zachte haren heten eigenlijk brandharen en zorgen voor veel narigheid onder een groot deel van de bevolking. De naam zegt het al; wanneer de haren op je huid terecht komen, gaat dit ontzettend irriteren. Aangezien wij in Nederland veel eikenbomen hebben staan, is ons land een fijne plek voor de eikenprocessierups.

Hoe kan je de eikenprocessierups herkennen?

De rups is door de lange haren en de specifieke kleur makkelijk te onderscheiden van andere rupsen. Wanneer de rupsen in april net uit hun eitjes komen, zijn ze oranje-gekleurd. In de tweede helft van mei groeien ze uit tot volwassen rupsen en verandert de kleur ook mee. Volwassen eikenprocessierupsen hebben een grijsgrauwe kleur met licht grijze zijden. 

Uiterlijke kenmerken:

  • Zijden: licht grijs
  • Bovenkant: zwarte, fluweelachtige verticale lijn
  • Bovenkant: oranje stippen, hier komen de brandharen uit
  • Kop: zwart/bruin
  • Lengte rups: 3,5 cm
  • Lengte haren: 3 mm

De rups is niet alleen door zijn uiterlijk goed te onderscheiden, het gedrag is ook erg kenmerkend. Ze lopen in lange rijen, parallel aan elkaar over de stam van de boom heen. Het ziet er uit alsof een donzig kleedje om de boom is gewikkeld. De rupsen gaan vooral ‘s nachts in processie, op zoek naar eten. Je zal wel denken, is de eikenprocessierups hetzelfde als de processierups? Ja! We onderscheiden de verschillende processierupsen door de plek waar ze leven. De processierups die in eikenbomen leeft, heet dus een eikenprocessierups.

Hoe verspreid de eikenprocessierups zich?

Eigenlijk komt de eikenprocessierups helemaal niet uit Nederland. In de loop van de jaren is de rups van Zuid-Europa naar het noorden verhuisd. Dit komt vooral door de klimaatveranderingen van de afgelopen jaren. In 1991 werd de eerste waargenomen in Nederland. Maar, toen de rupsen in ons land kwamen wonen, waren de aantallen nog helemaal niet zo hoog. Hoe kan het dan dat we nu zoveel overlast hebben van deze beestjes? Dit komt doordat de rupsen in de grond kunnen leven totdat de omstandigheden boven de grond optimaal zijn. De eikenprocessievlinder legt in augustus 250-300 eitjes, deze kunnen helemaal overwinteren tot in april, dan komen de vele eitjes weer uit en begint de cyclus weer van vooraf aan. Dit zorgt ervoor dat de aantallen elk jaar weer meer worden.

Meer interessante blogs