De vlinder van de processierups

Zoals alle andere rupsen groeit ook de eikenprocessierups uit tot een vlinder. De vlinder van de eikenprocessierups behoort tot de tandvlinders en heeft net zoals de rups een grijsgrauwe kleur. De vlinders zijn helaas niet zo mooi als de vlinders die wij kennen, gelukkig is het dan ook een nachtvlinder. De familie tandvlinders omvat ongeveer 3800 soorten, in Nederland zijn 32 soorten waargenomen. De vlinder van de eikenprocessierups leeft maar een week, in die week paren de vlinders en legt het vrouwtje 250-300 eitjes.

Geeft deze vlinder net zoveel overlast als de processierups?

Uiteindelijk ja. De processievlinder verspreid niet zoals de processierups de vervelende brandharen, maar legt wel de eitjes waar uiteindelijk de rupsen uitkomen. Waarschijnlijk heb je zelf gemerkt dat de overlast van brandharen iets minder is in de maand augustus. Dit komt doordat de rupsen dan in hun pop zitten. Wanneer de vlinders uit hun nest komen, beschadigen ze het nest en vallen er gaten in, waardoor het nest minders stevig is. Door de wind en regen die we in Nederland helaas vaak hebben, worden de brandharen waaruit het nest is opgebouwd verspreid. Dan zal je merken dat je weer even last hebt van de brandharen. Aangezien de vlinders maar een week leven, heb je de rest van het jaar geen last meer van de brandharen.

Hoe herken je deze vlinder?

Het uiterlijk van de vlinder is nog zachter dan de processierups. Gelukkig is de vlinder niet meer bedekt met de brandharen. De vlinder is een soort mot, deze worden gekenmerkt door de dikke harige kop en de grijze vleugels met patroon. De voorvleugels zijn tussen de 14-17 mm groot en zijn gekenmerkt door de horizontaal-lopende, zwarte lijnen. De vleugels zijn perfect als camouflage middel. In ruststand zie je ze niet snel zitten op de boom en ‘s nachts zijn ze vliegend bijna niet waar te nemen.

Meer interessante blogs